Artikkeli on alun perin julkaistu Aamulehden digissä natiiviartikkelina.
Ruokaperinteitä vaaliva Kymppi-Maukkaat on jo tehnyt suurimman osan puolestasi: ”Maistuvat joululaatikot valmistuvat arinauunissamme ja maku niihin syntyy ajan kanssa.”
Juuresten kuoriminen, pilkkominen ja soseuttaminen sekä niistä valmistettavien laatikoiden kypsentäminen on sen verran aikaa ja vaivaa kysyvää puuhaa, että laatikot voivat helposti jäädä tekemättä. Onneksi perinteisesti valmistetut joululaatikot löytyvät kaupan pakastimesta valmiina tuotteina. Maukkaat ja varmasti maistuvat laatikot on myös helppo hankkia kotiin jo etukäteen.
”Laatikot paistetaan meillä arinauunissa hauduttamalla, sillä hyvä maku syntyy ajan kanssa”, kertoo suomalaisia ruokaperinteitä vaalivan Kymppi-Maukkaat Oy:n Anna Mollberg.
Kymppi-Maukkaat valmistaa perinteisen imelletyn perunalaatikon lisäksi porkkana- ja lanttulaatikot sekä uudempaa ruokakulttuuria edustavat punajuuri- ja bataattilaatikot.
”Valmiit alumiinivuoassa olevat laatikot voi ostaa hyvissä ajoin omaan pakastimeen odottamaan sopivaa tarjoiluhetkeä. Ne eivät vaadi muuta kuin kuumennuksen. Laatikkomme ovat maukkaita jo sellaisenaan, mutta tiedän joidenkin kotikokkaajien lisäävän niihin kermaa tai voita oman maun mukaan”, Mollberg kertoo.
Soseista lisää helppoutta ja mahdollisuuksia kotikeittiöön
Valmiiden laatikoiden maut – peruna, porkkana, lanttu, punajuuri ja bataatti – ovat saatavilla myös raakapakasteina kuoripakkauksissa. Ne ovat perunasosetta lukuun ottamatta vegaanisia valmisteita. Vastaavasti kypsistä laatikoista lanttu, punajuuri ja bataatti ovat kokonaan vegaanisia tuotteita.
”Myös soseemme löytyvät kaupan pakastimesta. Kun ottaa kuoripakkauksen sulamaan vaikka yön yli, soseesta voi seuraavana päivänä valmistaa laatikon, tuunata sen oman maun mukaiseksi ja paistaa esimerkiksi siinä muistorikkaassa perintövuoassa”, Mollberg vinkkaa.
Kuoripakkausten soseilla voi kätevästi ohittaa kuorimisen, pilkkomisen ja soseuttamisen työläät vaiheet. Etenkin punajuurien kanssa moni arvostaa myös välttymistä käsien värjääntymiseltä.
”Soseista on lisäksi helppo valmistaa erilaisia keittoja ja niitä voi muutenkin käyttää ruoanlaitossa ja leivonnassa – etenkin punajuuri- ja bataattisose ovat sellaisia. Näillä tuotteilla voikin helposti lisätä kasvisten käyttöä ruokapöydässä”, Anna Mollberg summaa.