Kävimme Kymppi-Maukkailta Akaan Kylmäkoskella tutustumassa herneemme sopimusviljelijään Kirjavaisen tilaan. Vastassa meitä oli Eemi Kirjavainen, 27 v., tilan nykyinen (4. polven) isäntä sekä Eemin isä Ismo Kirjavainen, 64 v. Sukupolvenvaihdos tilalla tehtiin 5 vuotta sitten.
Eemin isoisoisän perustaessa tilan sotien jälkeen, tila aloitti lypsytilana. Nyt tilalla eletään muutoksen aikaa, kun viimeisistäkin lypsylehmistä ollaan luovuttu ja hiehoista ollaan luopumassa ja keskitytään viljelyyn. Tässäkin työtä riittää, koska viljeltävää pinta-alaa Kirjavaisten tilalla on 170 ha ja lajikkeita useampia; nurmi, vehnät, ohra, ruis, kaura ja herne. Ruokahernettä tilalla on viljelty 4 vuotta, koko tämän ajan Kympillä ja Kirjavaisella on ollut toimiva viljelysopimus.
Lähiruokaa parhaimmillaan
Sopimusherneen matka Kirjavaisen tilalta Kympin tehtaalle on vain 20 km. Vierailuajankohtana, elokuun alussa, herneet olivat vielä vihreitä ja pieniä, mutta meidän kymppiläisten mielestä oikein herkullisen makuisia. Syksyllä hernettä puidessa, herneen palot ovat ruskeita ja herneet palon sisällä isompia ja vihreitä. Puinnin jälkeen, ennen tehtaalle toimittamista, herneet kuivataan kuivurissa.
”Hernesadot ovat vaihdelleet vuosittain, mutta tänä vuonna näyttää onneksi hyvältä. Parhaalta sadolta tähän saakka Kirjavaisten tilalla”, Eemi kertoo innoissaan. ”Herne on hyvä välikasvi viljelykierrossa. Se on syväjuurinen ja tuottaa typpeä, mikä varastoituu maahan herneen juurinystyröissä. Typpi on siellä seuraavan kasvin käytettävissä”, Eemi selvittää. Eemillä on tieto hallussa, sillä hän on suorittanut Loimaan maaseutuyrittäjän ammattitutkinnon ja tämän lisäksi myös agrologin opintoja.
Sopimusviljelystä hyötyvät molemmat osapuolet
Sopimus tuo turvan molemmille osapuolille, viljelijän sadolle on varma ostaja ja Kympin tuotteille laadukas suomalainen raaka-aine. Myös hinta on sovittu ennalta ja tuo turvaa tulevaisuuden suunnitteluun molemmille osapuolille.
Herneen ostajamme Anssi Jussila pyrkii vuosittain kiertämään kaikkien sopimusviljelijöiden luona. ”Käyn tutustumassa kasvustoihin ja aina on mukava käydä jututtamassa viljelijöitä”, Anssi kertoo. Herneen ostajana Kymppi määrittelee sopimuksessa herneen laatuvaatimukset mm. kosteuspitoisuuden sekä puhtauden. Jokaisesta herne-erästä saamme ennakkonäytteen. Näillä toimenpiteillä varmistamme Täyden Kympin laadun.
Täyden Kympin suomalainen herne
Kymppi-Maukkaat Oy käyttää aina suomalaista hernettä. Herne tulee sopimusviljelijöiltä. Kuivattu herne pakataan vähittäiskauppoihin Kymppi kuivattu herne 500 g pusseihin sekä 15 kg säkkeihin suurkeittiöiden käyttöön. Tämän lisäksi hernettä rouhitaan ja myydään Kymppi hernerouheena 400 g pakkauksissa. Hernerouhe on ominaisuuksiltaan hiukan erilainen kuin kokonainen kuivattu herne. Sitä ei tarvitse esimerkiksi liottaa lainkaan ruokaa valmistaessa. Suuri osa Kympin herneistä menee tietenkin myös valmiisiin Kymppi Kasvis– ja Palvi hernekeittoihin.