Usein kysyttyä

Mämmi

Miksi mämmiä myydään vain pääsiäisenä?

Kymppi 700g Mämmi rove on kaupan valikoimissa ympäri vuoden. Isoimmat marketit pitävät mämmin valikoimissa ja se löytyy kaupan pystykaapeista. Pääsiäisen jälkeen kauppa täyttää altaat kesän jäätelöherkuilla ja mämmi siirretään pienempään myyntikalusteeseen.

Mitä mämmi on?

Mämmi on ruisjauhoista ja -maltaista valmistettu makea jälkiruoka. Mämmi on suomalainen laajasti tunnettu perinneruoka.

Voiko mämmiä tehdä itse?

Kyllä voi. Kotimämmin valmistus on suosittua esimerkiksi ulkosuomalaisten parissa. Ohje löytyy Rantasen Mämmi- ja leipämallaspussista ja osoitteesta www.lähiruokaamaalta.fi

Miksi Kymppi Mämmi on niin makeaa?

Vaalimme alkuperäistä Kymppi Mämmi -reseptiä. Siihen on aina kuulunut siirappi. Kymppi 550g Luomu Mämmi ei sisällä lisättyä sokeria ja siinä makeus on peräisin vain imellyttämisestä.

Miksi Kymppi pikarimämmi on jätetty vajaaksi?

Annospakattu pikarimämmi on samalla tuotepakkaus ja tarjoiluastia, siksi siihen on jätetty kerma-tai maitovara.

Miten mämmin saa sulamaan nopeasti?

Pikarimämmin voi sulattaa mikrossa ilman kantta. Rovemämmi vaatii pidemmän sulatusajan joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa. Sulatettu mämmi säilyy jääkaapissa kolme viikkoa, siksi sen voi sulattaa kerralla kokonaan.

Saako tulla tehtaalta ostamaan?

Valitettavasti ei. Meillä ei ole tehtaanmyymälää.

Joululaatikot

Mistä Kympin Joululaatikot ja ”pötköpakkaukset” löytyvät?

Kaikki Kymppi joululaatikot löytyvät kaupan pakastealtaasta.

Mitä säilöntäainetta joululaatikoissa on käytetty, kun niissä on niin pitkä säilyvyysaika?

Ei mitään säilöntäainetta, koska ne ovat pakasteita. Säilyvyysaika on se aika, jonka tuote säilyy pakastettuna.

Onko teillä aitoa hämäläistä imellettyä perunalaatikkoa?

Kyllä on. Kymppi 850g Imellytetty Perunalaatikko (kuoripakkaus) ei sisällä lisättyä sokeria vaan makeus syntyy perinteisesti imellyttämällä.

Mitä on vegaani joululaatikko? Onko teillä?

Vegaaninen tarkoittaa sitä, että tuote ei sisällä mitään eläinperäistä (esim. kananmuna, maito, kerma). Vegaani on puolestaan henkilö, joka ei syö eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita. Suurin osa joululaatikoistamme on vegaanisia. Vain Kymppi Perunalaatikot 850g ja 700g ja Kymppi 700g Porkkanalaatikko ei sovellu vegaaniruokavalioon, koska niissä on käytetty maitojauhetta.

Mitkä joululaatikoistanne ovat laktoosittomia ja kananmunattomia?

Kaikki joululaatikkomme on valmistettu niin, että ne eivät sisällä laktoosia eivätkä kananmunaa.

Miten raakapakaste ”pötköt” pitää avata?

Paras tapa on kuoria kääre jäisen tuotteen pinnalta ja laittaa tuote sulamaan esimerkiksi muovikulhoon. Älä leikkaa tai viillä sulanutta pakkausta varomattomasti, sillä pakkauksen sisällä oleva paine purskauttaa massan ulos.

Hernekeitto

Mitä hernekeittotölkin pinnassa oleva harmahtava massa on?

Kymppi Hernekeitot ovat hernekeittotiivisteitä, joihin lisätään vettä ennen kuumennusta. Harmaa kerros purkin kannen alla on rasvaa, joka sekoittuu kuumennuksen aikana keittoon.

Hernekeitossa on musta herne / mustia herneitä.

Herneet ovat satokausituotteita ja laatu vaihtelee kesän kasvukauden mukaan. Sateisina ja viileinä kesinä herneet eivät ehdi kypsyä kunnolla ja joukossa voi olla mustia herneitä.

Käytetäänkö hernekeitoissa suomalaista hernettä?

Kyllä, käytämme sopimusviljelijöiden viljelemää suomalaista hernettä ja myös suomalaista lihaa.

Valmistaikinat

Taikinassa on mustia paakkuja, onko se pilaantunutta?

Ei ole. Kymppi Saaristo Piirakkataikinan yhtenä ainesosana on peruna. Tummat pilkut tai paakut ovat perunasta ja ne voi halutessaan ottaa pois ennen taikinan käyttöä.

Miksi uusissa Kymppi-taikinoissa ei ole Hyvää Suomesta -merkkiä?

Taikinoissa on käytetty kasvirasvaa ja rypsiöljyä, koska halusimme tuoda markkinoille vegaaniset tuotteet (maidottomat ja kanamunattomat). Rasvan osalta Hyvää Suomesta -merkin kriteerit eivät täyty.

Kuivattu herne

Miksi herneiden kypsymisaika vaihtelee?

Teemme jokaiselle herne-erälle keittokokeen ja varmistamme, että herne keittyy ja kypsyy. Keittoaika vaihtelee hernelajikkeen ja myös vuodenajan mukaan. Sadonkorjuun jälkeen kypsymisaika on lyhin ja varastoinnin vaikutuksesta keittoaika pitenee.

Hernerouhe

Onko Kymppi 400 g Hernerouhe gluteenitonta?

Rouhittu herne ei sellaisenaan sovi gluteenittomaan ruokavalioon. Herneet tulevat suomalaisilta viljatiloilta ja niitä käsitellään samoissa tiloissa kuin viljoja. HUOM! Kokonaiset kuivatut herneet sopivat gluteenittomaan ruokavalioon, koska herneet huudellaan ja roskat poistetaan ennen ruoanvalmistusta.

Mitä tarkoittaa ”saattaa sisältää pieniä jäämiä viljoista”?

Hernerouhe on tuote, johon varoitusmerkintä laitetaan erityisesti vilja-allergian takia. Merkintä ”saattaa sisältää jäämiä viljoista” on sanamukaisesti varoitus, että rouheen joukossa voi olla pieniä määriä kauraa, ohraa, vehnää tai ruista. Tuotteeseen ei lisätä viljaa vaan kysymys on lain vaatimasta varoitusmerkinnästä, koska hernettä ei saada 100 %:n puhtaaksi ilman huuhtelua. Rouhittavaa hernettä ei pysty huuhtelemaan.

Onko hernerouheen esikypsennys välttämätön?

Käyttöohjeen mukaan valmistettu hernerouhe on kypsää ja sitä voi käyttää sellaisenaan tai reseptissä raaka-aineena. Hernerouhetta voi käyttää huuhtelun jälkeen kypsennettävissä ruuissa, kun lisää nestettä riittävästi.

Käyttöohje pakkauksessa

Huuhdo 400 g (pss) rouhetta kylmässä vedessä ja poista mahdolliset roskat. Lisää litra vettä ja keitä hernerouhetta 20-25 min. Valuta ylimääräinen vesi pois.

Reseptit arkeen ja juhlaan

Kaikki reseptit