Rakenna tonttuovi
ja voita herkullista luettavaa!

Palkintona Glorian ruoka&viini -lehden vuosikerta

Ideoi ja rakenna joulun hienoin tonttuovi piparista! Meillä on siihen juuri  sopiva materiaali – helposti kaulittava ja maukas Kymppi Piparitaikina.

Osallistu Instagramissa tai Facebookissa 23.11.-20.12. julkaisemalla kuvasi tunnisteilla #10tonttuovi ja @10maukkaat ja voit voittaa Glorian ruoka&viini -lehden vuosikerran.
Lue tarkemmat säännöt ja osallistumisohjeet >

Täyden Kympin maku!

Rakenna tonttuovi Kymppi Piparitaikinasta, joka valmistetaan perinteisellä tavalla. Taikinan annetaan levätä viileässä, jolloin jouluiset mausteet ja maku tasaantuvat ja kehittyvät rauhassa. Vegaaninen taikina on myös kananmunaton, laktoositon, maidoton ja soijaton.

Tutustu kaikkiin herkullisiin valmistaikinoihimme!

Tonttuovi tehdään tänä vuonna piparista.
Katso helpot ohjeet ja tuunaa oma versiosi!

Joulun uusin koristelutrendi tonttuovi tehdään nyt piparista. Koristelimme oman versiomme havuilla ja sokerikuorrutteella. Päästä luovuus valloilleen ja leivo ikioma #10tonttuovi!

Tonttuovi tuo kotiin satumaista joulun tunnelmaa ja se on myös helppo toteuttaa. Jos et halua tarttua sahaan tai saksiin, mikä olisikaan parempi ja kestävämpi vaihtoehto kuin syötävä piparitaikinasta tehty versio.

Tonttuovi tunnetaan briteissä ”fairy door” -ilmiönä pihalle puiden juureen tehtävistä keijujen ovista. Myös Yhdysvalloissa tonttuovet ovat tunnettu hitti. Suomessa suosio saattaa liittyä historiaan kotitontusta, jonka uskottiin tarkastelevan joulun alla hyvää käytöstä ja tuovan onnea.

 

Tonttuoven rakennusohjeet

Taita leivinpaperi kahteen osaan ja leikkaa tonttuovelle sabluuna taitekohdasta. Näin oven molemmat puoliskot muotoutuvat samanlaisiksi. Leikkaa sisus pois jättäen oven karmit noin 1 sentin paksuisiksi.

Kauli sulatettu piparkakkutaikina noin 3 millin paksuiseksi levyksi. Aseta oven sabluuna taikinalevylle ja leikkaa veitsellä sabluunan ulko- ja sisäreunaa pitkin, jolloin saat irti karmit ja oven. Paina oveen ikkuna ympyrämuotilla tai leikkaa ikkuna irti veitsellä.

Irrota oven osat reunataikinasta ja toisistaan, levitä alustalle. Muotoile reunataikinasta pieni pallo oven kahvaksi.

Jos haluat oveen lautakuvion, painele varovasti oveen noin 0,5 cm välein painaumat veitsen koko terällä. Taputtele kevyesti veitsellä puunsyykuvioita oven lautoihin.

Leikkaa irrottamastasi ympyrästä neljä kolmiota, jolloin jäljelle jää ikkunaruudukko. Levitä oven aukkoa karmeista hieman suuremmaksi. Kun asetat oven takaisin karmien sisälle ennen paistoa, reunoihin saa jäädä noin 2 mm rako. Paistaessa tämä väli umpeutuu, mutta oven ja karmit saa vielä erilleen. Lisää ikkunaruudukko paikoilleen ennen paistoa.

Paista tonttuovea 200-asteisessa uunissa noin 8–10 minuutin ajan.

Oven kahvalle riittää noin 4 minuutin paistoaika.

Valmista koristelua varten sokerikuorrute* tai käytä kaupasta saatavaa valmista sokerikuorrutetta. Liimaa kahva, havut ja muut haluamasi koristeet oven karmiin sokerikuorrutteella. Käytimme koristeluun lisäksi leivontatarvikeliikkeistä saatavaa kimallesprayta.

*Sokerikuorrute valmistuu sekoittamalla voimakkaasti 2,5 dl tomusokeria yhteen valkuaiseen ja lisäämällä muutama tippa sitruunamehua.

Aseta tonttuovi pystyyn seinustalle.
Ripottele halutessasi tomusokeria lumeksi.