Saaristolaisleipä mämmistä

Muhkeat, ihanat, herkulliset ja maittavat…. Mitä muuta voisi enää sanoa näistä saaristolaisleivistä, jotka saavat makunsa ja mehevän rakenteensa mämmistä. Taikinan teko on helppoa ja siistiä, sillä käsiäkään ei tarvitse taikinaan upottaa! Mutta varaathan leipien tekoon rutkasti aikaa.

– Ilona , Valio Koekeittiö

Saaristolaisleipä mämmistä
12
5 h
7 dl
Valio Eila® rasvatonta piimää
400 g
Kymppi mämmiä
50 g
hiivaa
1 1/2 dl
siirappia
2 tl
suolaa
2 dl
ruisjauhoja
9 dl
vehnäjauhoja
2 rkl (30 g)
Valio Eila® voita
korppujauhoja
Pinnalle
2 rkl
kahvia
2 rkl
tummaa siirappia
Vuokiin
Valio voita

Lämmitä piimä-mämmiseos kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Jos käytät yleiskonetta (suositeltavaa) kaada seos taikinakoukulla varustettuun kulhoon.

Lisää siirappi ja suola. Sekoita. Lisää ruis- ja vehnäjauhot, alusta taikinaksi. Taikinan kuuluu olla rakenteeltaan löysää. Lisää loppuvaiheessa pehmeä huoneenlämpöinen voi.

Anna taikinan kohota 1 h 30 min liinalla peitettynä lämpimässä paikassa.

Voitele ja korppujauhota kaksi pitkää leipävuokaa (tilavuus à n. 1,5 l ). Jaa taikina vuokiin.

Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa ensin 1 h 15 min. Valele leipien pinta lämpimällä kahvi-siirappiseoksella. Laita leivät takaisin uuniin ja kypsennä vielä 20 min, toista voitelu ja paista vielä 20 min.

Ota leivät uunista ja anna jäähtyä noin vartti.

Kumoa leivät vuoista. Anna jäähtyä ritilällä.

Säilytä leivät esim. folioon käärittyinä jääkaapissa / viileässä. Leivän maku on parhaimmillaan 1 – 2 päivän kuluttua valmistuksesta.

Nauti siivutettu leipä voin kanssa.

 

Alkuperäisen reseptin löydät täältä!

Kokeile myös näitä