Saaristolaisleipä mämmistä
Lämmitä piimä-mämmiseos kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Jos käytät yleiskonetta (suositeltavaa) kaada seos taikinakoukulla varustettuun kulhoon.
Lisää siirappi ja suola. Sekoita. Lisää ruis- ja vehnäjauhot, alusta taikinaksi. Taikinan kuuluu olla rakenteeltaan löysää. Lisää loppuvaiheessa pehmeä huoneenlämpöinen voi.
Anna taikinan kohota 1 h 30 min liinalla peitettynä lämpimässä paikassa.
Voitele ja korppujauhota kaksi pitkää leipävuokaa (tilavuus à n. 1,5 l ). Jaa taikina vuokiin.
Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla 175 asteessa ensin 1 h 15 min. Valele leipien pinta lämpimällä kahvi-siirappiseoksella. Laita leivät takaisin uuniin ja kypsennä vielä 20 min, toista voitelu ja paista vielä 20 min.
Ota leivät uunista ja anna jäähtyä noin vartti.
Kumoa leivät vuoista. Anna jäähtyä ritilällä.
Säilytä leivät esim. folioon käärittyinä jääkaapissa / viileässä. Leivän maku on parhaimmillaan 1 – 2 päivän kuluttua valmistuksesta.
Nauti siivutettu leipä voin kanssa.
Alkuperäisen reseptin löydät täältä!