Jouluinen Punajuurileipä
Punajuurileipä on herkullinen ja näyttävä leipä kaikkiin vuodenaikoihin. Tarjoa keittoruokien seurana tai juhlapöydän leipänä levitteen kanssa.
8
1 h
250 g
Kymppi Punajuurisose 850g (sulanutta massaa)
½ dl
sulatettua voita tai öljyä
25 g
hiivaa
2½ dl
vettä
1½ dl
ruisjauhoja
3 dl
hiivaleipäjauhoja
3 dl
vehnäjauhoja
1 tl
pomeranssinkuorta
½ rkl
suolaa
1 tl
inkivääriä
1 tl
neilikkaa
Liota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lämmitä punajuurisose esim. mikrossa kädenlämpöiseksi ja lisää vesi-hiivaseokseen. Lisää suola, mausteet ja jauhot. Vaivaa taikinaa ja lisää sula voi tai öljy. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa liinan alla n. 40 min. Jaa kohonnut taikina kahteen yhtä suureen osaan ja laita ne voideltuihin leipävuokiin ja kohota uudelleen n. 40 min. Paista kohonneet leivät 200 asteessa n. 45 min.