Kurpitsainen pataleipä
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi, lisää joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon myskikurpitsasose, suola, hunaja, öljy, leseet ja jauhot. Älä vaivaa taikinaa. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan vuorokaudeksi.
Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile taikinasta leipä. Peitä se liinalla ja anna kohota puoli tuntia. Laita samaan aikaan kannellinen uunipata (2–3 l) kylmään uuniin ja laita uuni päälle 225 asteeseen. Puolen tunnin päästä ota pata uunista ja nosta leipä varovasti kuumaan pataan.
Laita kansi padan päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 min. Ota pata uunista ja kumoa leipä ritilälle. Älä peitä leipää liinalla, niin leipään muodostuu ihanan rapea kuori.
Vinkki: ”Hukuta” taikinaan erilaisten jauho-, lese- ja hiutalepussien jämät kaapista ja saat kivaa vaihtelua leivän makuun!