Tee tonttuovi piparista – katso tonttuoven helpot rakennusohjeet

tonttuovi tehdään tänä jouluna piparista ja koristellaan havuilla ja sokerikuorrutteella. Tonttuovi tuo kotiin satumaista joulun tunnelmaa ja se on myös helppo toteuttaa. Usein tonttuovi rakennetaan puusta tai pahvista, mutta jos et halua tarttua sahaan tai saksiin, mikä olisikaan parempi ja kestävämpi vaihtoehto kuin syötävä piparitaikinasta tehty tonttuovi! Tonttuoven voi rakentaa vaikka portaikkoon tai kaapin päälle suojaan uteliailta käsiltä.

Tee tonttuovi piparista – katso tonttuoven helpot rakennusohjeet
1
1h
1 pkt
Kymppi Piparitaikina 500g
Sokerikuorrute
1
kananmunan valkuainen
2,5 dl
tomusokeria
muutama tippa sitruunamehua
  1. Taita leivinpaperi kahteen osaan ja leikkaa tonttuoven sabluuna taitekohdasta puolikaaren muotoon. Tällöin molemmat puolet ovesta muotoutuvat samanlaisiksi. Leikkaa sisus pois samansuuntaisesti, jättäen oven karmit noin 1 cm paksuisiksi. Kauli sulatettu piparkakkutaikina noin 3 mm paksuiseksi levyksi. Aseta oven sabluuna taikinalevylle ja leikkaa veitsellä sabluunan ulkoreunalta sekä sisäpuolelta, jolloin saat irti karmit ja oven. Paina oveen ikkuna ympyrämuotilla tai leikkaa ikkuna irti veitsellä.

  1. Irrota oven osat reunataikinasta ja toisistaan, levitä alustalle. Muotoile reunataikinasta pieni pallo oven kahvaksi.
  2. Painele varovasti oveen noin 0,5 cm välein painaumia veitsen koko terällä, jolloin saat lautakuvion oveen. Taputtele kevyesti veitsen koko terällä ja kärjellä puunsyykuvioita oven lautoihin. Leikkaa ikkunasta irti neljä kolmiota, jolloin jäljelle jää ikkunaruudukko. Levitä oven aukkoa karmeista hieman suuremmaksi. Kun asetat oven takaisin karmien sisälle ennen paistoa, reunoihin saa jäädä noin 2 mm rako, paistaessa tämä väli umpeutuu, mutta edelleen karmit ja ovi erottuvat toisistaan. Lisää vielä ikkunaruudukko oven aukkoon paikoilleen ennen paistoa. Paista tonttuovea 200-asteisessa uunissa noin 8–10 minuutin ajan. Oven kahvalle riittää noin 4 minuutin paistoaika.

  1. Valmista sokerikuorrute tai käytä kaupasta saatavaa valmista sokerikuorrutetta. Lisää havut oven karmin ympäri liimaamalla ne sokerikuorrutteeseen. Maalaa halutessasi ovi leivontatarvikeliikkeistä saatavalla kimallesprayllä ja liimaa oven kahva paikoilleen sokerikuorrutteella. (Sokerikuorrute valmistuu sekoittamalla voimakkaasti 1 valkuaiseen 2,5 dl tomusokeria ja lisäämällä muutama tippa sitruunamehua.)
  1. Aseta tonttuovi pystyyn seinustalle. Ripottele halutessasi tomusokeria lumeksi tonttuoviasetelmaan.

Kokeile myös näitä