Joulutortun monet muodot – katso 4 helppoa ohjetta!
Perinteinen tähtitorttu kuuluu jouluun, mutta voisiko seuraava pellillinen olla jotain erilaista? Täytä makea joulutorttu tänä jouluna omenamarmeladilla tai tee suolaisesta versiosta kasvispasteija. Kokeile erilaisia muotoja ja täytevaihtoehtoja rohkeasti ja yllätä jouluvieraat! Kymppi lehti- ja torttutaikina sopii hyvin myös suolaiseen leivontaan, joten miksei joulutorttu voisi tänä jouluna olla lohitäytteisen tortun muodossa vaikka alkupalapöydässä?
Torttujen leipomisessa ei tarvitse stressata myöskään ruoka-aine allergioista sillä vegaaninen taikina on kananmunaton, laktoositon, maidoton ja soijaton.

Torttujen valmistusohjeet:
Tähtitorttu
Leikkaa sulatetut taikinalevyt puoliksi. Leikkaa sakaroiden viillot noin 0,5–1 cm kulmien vierestä kohti keskiosaa. Taita terävät kulmat keskelle ja paina kiinni keskustaan. Voitele taikinapinnat leikkuupintoja lukuun ottamatta kananmunalla. Pursota keskelle luumumarmeladi. Paista 200 asteessa noin 10–12 minuuttia.
Kukkatorttu
Leikkaa sulatetut taikinalevyt puoliksi. Leikkaa taikinalevyn kulmiin viillot noin 0,5 cm etäisyydelle reunoista. Taita reunat keskelle ja paina kiinni keskustaan. Voitele taikinapinnat leikkuupintoja lukuun ottamatta kananmunalla. Pursota keskelle omenamarmeladi. Paista 200 asteessa noin 10–12 minuuttia.
Lohitäytetorttu
Leikkaa sulatetut taikinalevyt puoliksi. Leikkaa taikinalevyn kahteen vastakkaiseen kulmaan viillot noin 0,5 cm etäisyydelle reunoista. Taita reunat keskelle ja paina kiinni keskustaan. Voitele taikinapinnat leikkuupintoja lukuun ottamatta kananmunalla. Paista 200 asteessa noin 10–12 minuuttia. Pursota jäähtyneen tortun keskelle kylmäsavulohitäyte ja koristele tillillä.
Kylmäsavulohitäyte: (10 pasteijaa) 2 dl smetanaa 1 rkl sitruunamehua 200 g kylmäsavulohta ripaus suolaa 1 tl tilliä Vaahdota smetana kevyesti ja lisää sitruunamehu. Siivuta kylmäsavulohi pieneksi siivuksi ja lisää joukkoon. Mausta ripauksella suolaa ja hienonnettua tilliä.
Kasvispasteija
Leikkaa sulatetut taikinalevyt puoliksi. Lisää ruokalusikallinen täytettä keskelle ja voitele yhteen kiinnitettävät pinnat kananmunalla. Taita pasteija kiinni ja painele reunat veitsen terällä kiinni. Voitele pasteija kananmunalla ja ripottele pinnalle unikonsiemeniä. Paista 200 asteessa noin 10–12 minuuttia.
Herkkusieni-savujuustotäyte: (10 pasteijaa) 2 rkl öljyä ½ kpl sipulia ½ kpl porkkanaa 5 kpl herkkusieniä 2 dl keitettyä ohraa tai riisiä 2 rkl sitruunamehua ½ tl suolaa mustapippuria myllystä 1 rkl hienonnettua persiljaa 50 g savujuustoa Kuullota öljyssä kuutioitu sipuli, porkkana ja herkkusieni. Lisää esikeitetty ohra tai riisi joukkoon. Mausta sitruunamehulla, suolalla, mustapippurilla ja hienonnetulla persiljalla. Lisää lopuksi savujuusto pieninä kuutioina täytteen joukkoon.